domingo, 30 de marzo de 2014

PRÀCTICA 6: GLOGSTER




                                                               Font de la imatge

Amb aquest programa podem crear murals. Per a enregistrar-nos cerquem a Google “Glogster” i ens fiquem en la primera entrada que apareix.  Una vegada dintre cliquem en l’opció “Go to Glogster” i  tenim dues opcions, crear un compte amb glogster o fer-ho a través de Facebook. Jo he escollit a través de Glogster, per la qual cosa omplim les dades que demana:




Després hem d’entrar al correu per a verificar el compte i tornem a Glogster però ens fiquem a l’opció de “Login” i arribarem a la seguent imatge:





En aquest cas, amb aquest programa hem de crear individualment un mural sobre la primavera dedicat a xiquets de 10 anys sobre qualsevol tema i jo he escollit les fruites típiques d’aquesta estació.

Per a començar, escollim el model de Glog i després tindrem la superfície per a fer el nostre mural:



En tools tenim la següent barra de ferramentes:



Amb el text escollim el model que volem e inserim i trobem el seguen quadre d’opcions:



Si anem d’esquerra a dreta tenim que la primera icona serveix per a posar davant el quadre, la segona  darrere i la resta davant, la tercera per a duplicar, la quarta per a desfer els canvis, la cinquena per a bloquejar i l’última per a eliminar.

Si anem de dalt a baix tenim el primer per a escollir el color del fons, el segon per a usar hipervincles, el tercer per editar el text i l’últim per a donar efectes.

En Graphics podem escollir posar imatges amb animació i les podem editar.



En Image tenim diferents fons per a pujar imatges i a més en l’opció “add frame” podem afegir distints estils de marcs.



En Wall escollim les imatges que volem posar sobre la superficie del mural i tenim diferents opcions: normal, tile, stretch i stretchandfill.



En Page escollim una imatge que volem posar darrere del mural.



En Audi fiquem cançons, sons, etc.



En vídeos fiquem vídeos de diferents pàgines i podem posar-los marcs com a les imatges.



En l’opció de Save guardem el nostre mural omplint el nom del glog, tags, i si el volem públic o privat.


Després apareixeran tres opcions: Dashboard, back to edit i preview.

En aquesta ocasió cliquem la primera opció i després en My glogster amb el que ens trobem en la següent imatge:




Podem fer pantalla completa, imprimir, imprimir-ho de manera pública i en l’opció de Embed this blog escollim l’opció del mig per a posar al nostre blog i per a manar-li al professor:



També podem manar  el mural per correu, donar-li a “m’agrada”, ficar comentaris, etc.

Amb l’opció de Blackgroun podem personalitzar el nostre escriptori.

APORTACIONS PERSONALS:

M’ha agradat utilitzar aquest programa perquè és fàcil de manejar i és molt visual la qual cosa és important si volem treballar amb xiquets.  Ací deixe un tutorial per a saber com treballar amb aquet recurs:


Ací podeu trobar més informació sobre glogster per si voleu emprar-ho.


PRÀCTICA 5: LINO IT




LINO IT

Es tracta d’un suro virtual en el qual podem afegir vídeos i fotografies.

Primerament busquem en Google Lino it, ens fiquem en la primera entrada i podem observar a la part superior dreta l’opció de “Sign up” on introduïm les dades per crear el compte.




Per a registrar-nos també podem fer-ho a través de Facebook.

Una vegada hem fet aquest pas, anem a l’opció de “Login” per a entrar i omplim les dades:



Com que la pràctica que anem a realitzar es fa per parelles, utilitzarem un compte conjuntament.

La pràctica consisteix en crear un suro virtual sobre el tema que vulguem i el dividirem en 4 parts: introducció, objectius, activitats i bibliografia i solucions.

La meua parella i jo hem escollit l’àrea de matemàtiques, concretament els conceptes de suma i resta enfocats per al segon curs del primer cicle de educació primària.

El nostre treball quedaria de la següent manera:



En la introducció cal posar el que anem a tractar, a quin cicle va dirigit i el per què hem elegit eixe tema. En els objectius, cal expressar el que volem aconseguir; en activitats els exercicis que hem preparat per al nostre alumnat i en bibliografia i solucions indicar les respostes a les activitats i indicar tot al material que hem necessitar per a poder realitzar la pràctica.

Per a treballar amb lino it hem de coneixer la seua barra de ferramentes:



En l’opció my canvases és on es posen els posts i en la de crear un nou canvas on hem de fer clic per a començar i ens sortirà la següent imatge:




Escollim la imatge que volem, el tipus d’accés  públic en aquest cas perquè volem compartir-lo amb la resta de companys i amb el professor, i els detalls que els deixarem segons apareixen per defecte i arribarem al suro.




Amb aquestes ferramentes treballarem:



Per a crear els posts, els arrastrem i soltem. Omplim amb el que volem escriure, podem posar tags per a donar informació i facilitar una classificació dels apartats o continguts. Podem canviar el tipus de lletra, el color, canviar el color del fons del post, afegir emoticons, podem fer que el post aparega en una dada determinada i el podem fer privat.

Una vegada el publiquem trobem les següents opcions:



Amb el primer editem, amb el segon fiquem una dada per a que aparega, amb el tercer el manem, amb el quart manem el sticky a un altre canvas i amb l’última opció l’eliminem.

Per a afegir una imatge cliquem en l’opció i fem el mateix, arrastrem cap al suro i soltem. Ens apareixerà el següent:



Seleccionem el fitxer, la grandària i el tipus que volem.

Si volem afegir un vídeo, cliquem en l’opció i tenim el següent:



Copiarem la URL del vídeo que hem escollit on posa URL.

La tercera icona és per a arxius extra com cançons, documents en pdf, etc.



L’última icona es per a arxivar.

Amb el botó d’informació tenim les URL, links, etc. que utilitzarem per a manar al professor i per a posar al nostre blog.

Ací deixe el link per a que veieu el meu treball:


En l’opció de “els meus grups” cliquem en crear un grup nou i li fiquem nom, descripció, icona i indiquem els membres que volem que participen.




APORTACIONS PERSONALS:

Aquesta aplicació és molt útil en educació perquè permeteix elaborar suros virtuals de manera que és pràctic tant per als alumnes per a elaborar el seu treball com per al docent per a mostrar qualsevol material d’una manera més dinàmica, visual i interactiva.

És fàcil per a treballar però en la meua opinió no m’acaben d’agradar les opcions que ofereix ja que cada vegada que es mou un post, la resta que estan damunt passen darrere i tot es mou.


Ací deixe un vídeo sobre un tutorial per a treballar amb lino it.



A més aporte un enllaç sobre propostes educatives sobre lino it.


TEMA 7: Els Blogs i Les Wikis





                                                                 Font de la imatge

En aquest tema tractarem els diferents tipus de blogs que existeixen, les característiques dels blogs i de les wikis i l’ús didàctic que tenen.

Primerament, un blog és un espai web un l’autor o autors escriuen cronològicament els posts, de manera senzilla afegint imatges, vídeos, so, enllaços i que es poden editar online. A més cada article té una URL pròpia i poden ser organitzats per categories i etiquetes de manera que es puga facilitar als lectors la cerca i la classificació del les entrades segons la informació que els interessa en cada moment. També tenen l’opció de comentar els posts i de recomanar-los si els ha paregut interessant i amb alguns servidors gratuïts com per exemple, wordpress, permet als autors saber quan se’ls ha citat en un altre blog.

Altra de les característiques que ofereix un blog és l’oportunitat de subscriure’s per a rebre més informació sobre les actualitzacions que va fent l’autor del blog. Normalment solen incloure un cercador intern, un llistat d’altres blogs i altres funcionalitats com gadgets i widgets.

Entre els tipus de blogs que coneixem tenim els de centre, els d’aula, de professors, de blogs, de pobres, de recursos i d’alumnes.

D’altra banda estan les wikis, les quals són espais web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral. Són elaborades per diferents autors de manera asíncrona, és a dir, no se publiquen al mateix temps, primer publica un autor, després publica un altre, etc. A més, solen mantenir arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat. A l’igual que els blogs, són molt fàcils de crear i solen incloure un cercador intern.


Pel que fa a l’ús didàctic d’ambdues, poden ser utilitzar per a realitzar treballs que demanen els docents, es poden fer brainstorming sobre qualsevol tema i compartir-lo, coordinar qualsevol activitat, com un recurs per al professor on penjar material i informació d’interès per al seu treball, etc.


APORTACIONS PERSONALS:


                                                              Font de la imatge

Amb els blogs podem trobar informació de molts tipus segons el que ens interessa en cada moment, per exemple sobre gastronomia, moda, monuments per a visitar, etc.

Al ser tan fàcils de crear tenen una aplicació en educació essencial i amb moltes funcionalitats: obtindre informació, redactar-la, aplicar gadgets,  informació sobre altres blogs interessants, etc.


Amb aquest tutorial sabreu com crear un blog amb Wordpress, ja que amb Blogger ho vaig explicar en la primera entrada d’aquest blog.





                                                               Font de la imatge

Per a saber més sobre blogs ací deixe un enllaç sobre els beneficis d'usar-los en educació, la metodologia a seguir, etc.:

Més sobre blogs



                                                                   Font de la imatge

D’altra banda, les wikis poden ser una gran font de coneixement i servir de recurs als alumnes per a realitzar els seus treballs sobre qualsevol tema. L’inconvenient és que no totes tenen la mateixa qualitat i que és important tindre sentit crític i saber seleccionar la informació més correcta i adequada.

Com a proposta d’activitat es pot fer un blog d’aula per a colgar notícies interessants, treballs, materials, etc tant els alumnes com el docent.



TEMA 6: Eines de la web 2.0 (Cloud Computing)




                                                                     Font de la imatge


En aquest tema parlarem sobre la computació en el núvol, tipus, avantatges i desavantatges del Cloud Computing i les aplicacions educatives en núvol.

Primerament cal dir que el núvol fa referencia als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines i entre els serveis de computació en xarxa trobem tres nivells:

  • El primer, són aplicacions amb una sola funció a les quals s’accedeix amb un navegador web, com pot ser Gmail.
  • El segon, ofereix la infraestructura sobre la que funcionen les aplicacions, com per exemple App Engine. 
  • El tercer, ofereix recursos informàtics sense plataforma de desenvolupament com GoGrid.

D’altra banda, el Cloud Computing conta amb una serie d’avantatges com el fet de que contribueix a l’ús eficient d’energia, que no existeixen caigudes del servidor ja que està sempre controlat, les actualitzacions són automàtiques, i les infraestructures tenen major capacitat.

Però no tot són avantatges i és que entre els inconvenients trobem que la disponibilitat d’aplicacions depèn de la disponibilitat d’accés a internet i que com les dades personals dels usuaris es troben al núvol, pot haver-hi qualsevol problema i posar-se en perill la seguretat del material. A més, no hi ha còpies de seguretat.

Pel que fa als tipus de núvols que existeixen, no hi ha únicament un prototip. Tenim els públics, els privats i els híbrids.

Els públics tenen els sistemes d’emmagatzematge, servidors, xarxa i discos comuns i els serveis gratuïts són un exemple d’aquest tipus de núvols.

Els privats són mes característics de les empreses que volen tenir un servei propi per a cobrir les seues necessitats.

Els híbrids combinen els dos models anteriors, tenint una infraestructura privada però un maneig d’aplicacions del núvol públic.

Per últim, entre les aplicacions educatives del núvol coneixem Google docs per a elaborar i compartir documents, presentacions, etc; i Dropbox que permet als usuaris penjar arxius en carpetes i quan siguen esborrats poden ser recuperats. Aquestes dues aplicacions permeten als usuaris no necessitar un ordinador, sinó únicament un navegador i accés a Internet per disposar d'emmagatzemantge i recursos il·limitats.


APORTACIÓ PERSONAL:




                                                                                        Font de la imatge



El cloud computing permiteix compartir una gran quantitat d’informació entre molts usuaris i això facilita molt la tasca tant dels estudiants com dels docents ja que ofereix una manera més dinàmica i motivadora de realitzar els treballs.

Es poden utilitzar moltes de les ferramentes de la web 2.0 com blogs, wikis, lino it, glogster, etc. tant per a cercar la informació com per a redactar-la. Algunes de les avantatges que té el cloud computing és que el tipus de servei s’adapta a les teues necessitats per la qual cosa en cada moment usarem un tipus de núvol o un altre.


Les aplicacions educatives com Dropbox ens permet com a estudiants i futurs docents, penjar i guardar al núvol la informació a més de poder compartir-la amb els companys. D’aquesta manera els docents poden penjar el material ací per a que el seu alumnat el descarregue per a treballar.

Ací deixe dos vídeos que parlen sobre el per què traballar en el núvol i els seus beneficis.


D'altra banda pinxant ací podeu tenir més informació sobre els canvis que ha suposat l'ús del núvol en educació.


TEMA 5: La web 2.0




                                                                 Font de la imatge


En aquest tema parlarem sobre les diferencies entre la web 1.0 i la 2.0 i de les aplicacions i implicacions educatives d’aquesta última.

Per començar, cal dir que la web 1.0 es caracteritza entre altres aspectes per les seues pàgines web estàtiques, és a dir, l’usuari únicament pot llegir el contingut que troba, mai interactuar amb ell. També és necessari tindre instal·lat alguns programes necessaris per treballar una informació determinada.

D’altra banda, pel que fa a la web 2.0, aquesta es caracteritza per tindre una gran interacció entre els seus usuaris, no és necessari tindre instal·lats programes a l’ordinador per poder treballar la informació com en l’altre tipus de web, i els continguts es presenten d’una manera més visual i dinàmica.

Quant a les aplicacions educatives de la web 2.0 trobem diverses opcions com poden ser la creació i l’ús dels blocs per a compartir i crear informació, l’ús de les xarxes socials i com una ferramenta per a accedir a informació d’interès.

Per últim, tenim les implicacions educatives de la web que es caracteritzen per ser un espai social, crític i creatiu que fomenta l’expressió personal, el treball autònom i col·laboratiu i augmenta l’interès i la motivació, a més de permetre investigar i compartir recursos per a crear coneixement i aprendre.



També ofereix espais online per a publicar els continguts, ens permet elaborar materials i compartir-los amb els lectors, possibilita noves activitats d’aprenentatges i avaluació, millorant al mateix temps les competències digitals i és una bona oportunitat per a crear i gestionar xarxes de centres i professors.

APORTACIÓ PERSONAL







El pas de la web 1.0 a la web 2.0 ha suposat un canvi molt importat quant al tractament d’informació, ja que ara és possible per als usuaris interactuar amb eixa informació i compartir-la amb altres usuaris.


Per a l’àmbit educatiu, aquest fet suposa una oportunitat per als docents de poder trobar més informació sobre qualsevol tema i poder usar-la a les aules adaptant sempre el treball a les necessitats educatives del seu alumnat. També possibilita l’intercanvi d’experiències amb altres mestres i centres de les quals es poden aprendre i utilitzar diferents recursos, tècniques, estratègies didàctiques i materials útils, dinàmics i originals.

La web 2.0 té molt d’abast i per a conèixer més tenim el següent enllaç que parla sobre el que és, les aportacions que té per a l’aula, per als docents, per a l’alumnat, etc i exemples interessants d’espais web 2.0

A més deixe els següents videos on podem veure:


domingo, 2 de marzo de 2014

PRÀCTICA 4: PowerPoint i Conte Multimèdia




En aquesta pràctica treballarem amb el programa de Microsoft de PowerPoint i crearem un conte multimèdia que pot ser tant adaptat d’un conte que ja existeix o inventat per nosaltres mateixos que contarà amb un final alternatiu a banda del del propi conte. El conte ha de ser dirigits per a xiquets d’entre 6 i 9 anys.

En aquest cas el conte que he triat ha sigut “L’aneguet lleig” dirigit a xiquets de 6 anys.

Caldrà afegir transicions, animacions, text, imatge, so i bibliografia d’on hem tret la informació necessària per a l’elaboració del nostre conte.

Abans de fer el conte, evidentment hem de saber com funciona PowerPoint, la barra de ferramentes del qual canvia segons la versió del mateix.


La versió que utilitzaré serà la de 2007 i entre les múltiples opcions que tenim, trobem:



  • Inici: En aquesta opció podem afegir diapositives, elegir el seu disseny, el tipus de lletra, el color, la justificació, la sangria, enumeració, formes, etc. com podem observar a les imatges.


  • Inserir: en aquesta opció podem afegir taules, imatges, formes, gràfics, hipervincles,etc... 




Per afegir una imatge cliquem sobre l’opció, escollim la que volem i apareixerà un altre quadre per a poder modificar-la:




Per a inserir un hipervincle cliquem sobre la icona i seleccionem l’opció que volem en cada moment. Les possibilitats apareixen en aquesta imatge:


D’aquesta manera, al meu conte he ficat imatges amb hipervincles per a que amb l’opció de “Acció”simplement passant el ratolí per damunt ens du a la diapositiva que nosaltres volem. També podem escollir que fasa un so o no.

En inserir vídeo, podem elegir ficar-ho des de l’ordinador o des de la web. El matei passa si volem afegir un so.

  • Disseny: ací podrem elegir el disseny que volem aplicar a la presentació, canviar el color, afegir diferents efectes, estils de fons, etc.





  • Animacions: podem afegir diferents moviments quan canviem de diapositiva, afegir so, modificar la velocitat, etc.



  • Presentació amb diapositives: ací és on podem donar a començar la presentació, o bé des del principi o des d’una diapositiva en contret. 




  • Revisar: en aquesta opció podem revisar l’ortografia, escollir l’idioma,etc.


  • Vista: ací podem modificar la configuració de les diapositives, disposició, etc.



  • PDF Architect: en aquesta opció podem convertir el PowerPoint en un document PDF.



Després d’aquesta orientació per a utilitzar PowerPoint, he elaborat el meu conte a partir del visionat del cort a Youtube:


Les imatges les he tret de captures de pantalla del vídeo i d'aquestes pàgines:


El so que he usat ha sigut creat per mi mateixa.

Com a futurs docents, podem utilitzar el PowerPoint per a fer les explicacions a la nostra aula, per a que els alumnes puguen fer exposicions a la resta de companys sobre qualsevol tema, etc.

Aguarde que us haja agradat la explicació i que utilitzeu aquest recurs a les vostres aules!