domingo, 4 de mayo de 2014

TEMA 9: La Videoconferència





                                                                  Font de la imatge

En aquest tema parlarem sobre les videoconferències: què són, els tipus que existeixen, les aplicacions educatives que poden tindre i les seues eines.

Primerament, hem de saber que una videoconferència és un conjunt de programari i maquinari que permet la connexió simultània en temps real per mitja d'imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geograficament distints com si estiguessen en un mateix lloc de reunió.

Entre les seues característiques trobem que es un mitja de comunicació audiovisual, multimèdia i síncron que permet una comunicació bidireccional, fàcil i una comunicació independent de l'espai, permet incorporar diferents tipus de recursos i permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment.

Pel que fa als tipus de videoconferències trobem dos classificacions, una en funció del suport tecnològic i altra en funció del nombre de connexions que es realitzen.

En el primer grup tenim de tres tipus:
  • tipus1: son sistemes de videoconferència basats en web. Utilitzen la xarxa com a plataforma o pluggin per al navegador. 
  • tipus2: son sistemes basats en la web que necessiten un pluggin per a funcionar.
  • tipus3: sistemes de videoconferència basats en escriptoris.

En el segon grup tenim les videoconferències punt a punt on hi ha dos equips connectats i les videoconferències multipunt o hi ha mes de dos equips connectats.

D'altra banda, entre les aplicacions educatives trobem que serveix per a l’educació a distancia, com els cursos, lliçons, tutories, alumnes que assisteixen a classes que no estan al seu centre, tutories personals, professors que comparteixen docència amb altres remots de la mateixa temàtica i cursos ofertats fora de l'horari per a estudiants que no poden assistir en l'horari normal. També serveix per a consultar a experts, per exemple a traves de panells de discussió, un expert respon qüestions, contacte amb investigadors de camp i per a compartir experiències i interaccionar com protagonistes d'esdeveniments.

A més estan els projectes multicentre on els professors i els alumnes col·laboren i intercanvien  informació amb altres centres, creen debats i conferencies d'investigacions compartint per diverses escoles, hi ha un aprenentatge col·laboratiu distribuït i col·laboració i comunicació en projectes col·laboratius.

Per últim, estan les activitats professionals i comunitàries. En les primeres tenim observació de pràctiques i discussió posterior, cursos per a professors en servei, autoritzacions de pràctiques remotes i intercanvis de discussió de mètodes. En les segones troben les sessions parlamentaries, el suport a interessos personals, educació d'adults i trobades virtuals amb personalitats.

Per a finalitzar, hem de conèixer les eines de la videoconferències com son skype, ichat i adobe connect.

Skype es un programar a que has d’instal·lar en l’ordinador i et permet realitzar trucades d'un ordinador a un altre a traves d’Internet sense cap cost, encara que compta amb la possibilitat de realitzar trucades amb i la amb tarifes planes.

Ichat es un programa de MAC per realitzar videoconferències encara que com funciona a traves de AIM permet utilitzar-ho amb PC. Es gratuït.


Adobe connect, es de pagament i permet segons les versions la possibilitat d'establir rols als usuaris, compartir arxius, pissarra, gravar sessions.


APORTACIONS PERSONALS:



                                                                Font de la imatge


El recurs de la videoconferència actualment està adquirint molta importància en el tema professional perquè permet contactar “cara a cara” amb gent que no està en la mateixa zona geogràfica. Però aquest aspecte és molt comú entre la gent jove, és a dir, utilitzen aplicacions com Skype per a ver videoconferències amb amics o familiars i poden realitzar-les únicament amb una persona o estar connectats amb més gent.

A l’àmbit educatiu, aquest recurs pot permetre dur a terme activitats com debats entre alumnes de la mateixa classe o centre o amb altres centres per la qual cosa permet la interacció. Seria una bona iniciativa ensenyar als alumnes a emprar aquest tipus d’eina digital per a que facen un ús responsable i que els servisquen tant en l’àmbit educatiu com en el personal.

A continuació cite una sèrie d’enllaços que parlen sobre aquest recurs per a saber més:

VIDEO  

En aquest video es parla sobre les possibles aplicacions de la videoconferència en el camp de l'educació però té un inconvenient i és que no s'escolta bé a la dona que parla per la música forta, però podem fixar-nos en el contingut escrit.



En aquest enllaç es parla de les aplicacions de la videoconferència en educació i dels seus avantatges i desavantatges.


En aquest enllaç es parla sobre què és una videoconferència, la seua evolució històrica, els fonaments tecnològics, modalitats de videoconferència, els seus elements bàsics, usos en educació sobre aquesta ferramenta, avantatges i desavantatges i per últim unes conclusions finals.

Personalment mai he experimentat l’ús de la videoconferència ni a l’àmbit educatiu ni al personal, però tenint en compte els múltiples avantatges que podem trobar seria molt positiu introduir-les a l’aula per a que des que són xicotets, els alumnes aprenguen a manejar aquests tipus de programes sempre i qual siga el professor el que guie l’aprenentatge.

Un exemple d’activitat que es podria fer seria en qualsevol cicle, manar un llibre de lectura i una vegada els alumes l’han acabat de llegir i treballar a classe, fer una videoconferència amb l’autor/a sense que haja d’anar a l’escola en particular i que els alumnes puguen fer-li les preguntes que desitgen.

En conclusió, com a futurs docents podem fer servir la videoconferència a la nostra futura aula fent activitats d’aquest tipus per a que els alumnes es consciencien de la seua utilitat i practicitat i de que poden aplicar-la en diferents camps, ja siga en l’educatiu, professional o personal. A més, és fàcil d’usar però necessitem aparells bàsics per poder usar-la i això a voltes pot ser un problema si no contem amb el material.


No hay comentarios:

Publicar un comentario