domingo, 9 de febrero de 2014

TEMA 1: Les TIC i l'Educació Primària


Aquest primer tema tracta sobre l'organització de les noves tecnologies (TIC) als centres d'infantil i primària i dels models organitzatius.

Partim, aleshores, de la LOE, la qual estableix que tant alumnes com professors han de tindre una millor competència digital per a millorar l'eficàcia i qualitat dels sistemes educatius, a més d'haver de desenvolupar una actitud crítica davant la informació que reben i elaboren. Un altre aspecte important a tindre en compte és que l'ús de les TIC a l'aula ha de tindre un bon motiu i justificació, no emprar-les de manera inconscient sense una finalitat clara i estudiada, i sense saber a ciència certa si és viable o no. 

En conseqüència, el Ministeri d'Educació en col·laboració amb les conselleries d'Educació crea un projecte anomenat "Pla TIC" el qual té com a objectiu principal desenvolupar el tractament de la informació, la competència digital i la integració de les TIC com a recurs en l'ensenyament, però indirectament també es treballen altres competències bàsiques.

Pel que fa a les característiques d'aquest projecte trobem que ha de tindre objectius clars, estar contextualitzar, ser viable i flexible, estar consensuat i organitzat. 

Si parlem dels elements podem veure que:

  • Els objectius són fixats en relació a la comunitat educativa, formació del professorat, gestió del centre i dels recursos. 
  • La contextualització inclou les característiques socials, econòmiques i culturals de famílies i alumnat, trajectòria del centre en relació a l'ús de les TIC, exigència de projectes d'innovació, característiques del professorat i descripció general dels recursos disponibles. 
  • A les estratègies per a l'elaboració, la coordinació i la difusió en el centre es crea una comissió de coordinació de les TIC per a planificar i presentar diferents tasques i activitats. 
  • Quan parlem d'organització ens referim a fer un inventari dels recursos tecnològics disponibles i a determinar el règim d'espais i recursos. 
  • El tractament de la informació i competència digital a la programació d'aula s'encarrega de que totes les àrees tinguen el treball per a desenvolupar aquests aspectes que bàsicament són habilitats per a cercar, obtindre, processar i comunicar informació per a transformar-la en coneixement. La conseqüència que porta és que s'aprèn sobre, de i amb les TIC. 

Finalment arribem als coneixements, destreses i activitats de la pròpia competència digital, la qual no és més que saber què i saber com dur-ho a la pràctica amb una actitud positiva i crítica, respectivament. 


APORTACIONS PERSONALS:

Com ja sabem, aquest és un tema de molta actualitat ja que la seua influència en la vida quotidiana de les societats de hui en dia és massa gran i important, per la qual cosa per a poder desenvolupar-nos en aquesta, hem d'adquirir un mínim de competències digitals. Aquesta qüestió ens porta a l'àmbit de l'educació on les TIC s'han introduït "trepitjant fort" segons el marc normatiu vigent del que hem parlat anteriorment.

Hem de tindre en compte que al món en el que vivim la informació és un dels pilars bàsics de nostra vida i hem de saber com manejar-la per a traure el màxim profit i poder adaptar-nos i integrar-nos en la societat en la que vivim. Per aquesta raó, ha sigut indispensable treballar la competència digital a l'àmbit de l'educació, per a poder formar ciutadans amb les destreses necessàries per a viure. 

Nosaltres, com a generació jove que som, sabem perfectament quina importància tenen les noves tecnologies per a qualsevol cosa, com per exemple fer-nos la vida més fàcil i còmoda, però no sempre es mostren com un avantatge. Com tot, si no fem un bon ús d'aquest recurs tan potent, ens pot ocasionar greus problemes que faran que tinguem una concepció negativa del mateix.
Amb açò, em referisc a que si emprem aquesta eina erròniament, és a dir, sense eixa actitud crítica que ens permet seleccionar i valorar la informació que rebem o elaborem estarem fent que el nostre treball, tant com a estudiants o com a futurs docents, siga un esforç inútil, sense recompenses i beneficis. 

Per tant, si els emprem a la nostra aula, dem de estar completament segurs de que les tasques i les activitats pensades, tenen una finalitat clara i que són viables, és a dir, que poden desenvolupar-se correctament tenint en compte diversos aspectes com ara les característiques de l'alumnat, del professorat, els recursos, els espais, etc. 

Algunes de les meues propostes per a fer ús d'aquesta eina de treball són:

  • Per als cursos de primer i segon de primària, que juguen a jocs interactius amb els que puguen adquirir un coneixement sense ser ells mateixos conscients d'aquest procés, és a dir, amb els que aprenguen divertint-se, llegir contes online, etc. 
  • Per als cursos de tercer i quart, buscar imatges per a decorar la classe en Nadal, veure alguna pel·lícula amb un enllaç online, etc.
  • Per als cursos de cinquè i sisè, fer que els alumnes cerquen informació diàriament, de manera tan senzilla com buscar alguna notícia interessant actual per a comentar-la després i fer un debat.


Ací deixe un enllaç amb més informació sobre les TIC a l'educació:
http://www.psyed.edu.es/prodGrintie/articulos/CC_Ambits_ImpacteTICsCurriculum.pdf


sábado, 8 de febrero de 2014

PRÀCTICA 2: Google Drive/Docs.


La segona pràcica tracta sobre Google Drive o també conegut com a Google Docs, un servei d'allotjament d'arxius que ens permet crear documents i presentacions, entre altres.

Primerament, busquem a google: GOOGLE DRIVE, entrem i ens troben amb el nostre compte de Gmail. Entre les opcions que trobem per a treballar amb aquesta pàgina, tenim:

L'opció del document és molt pareguda a la que usem en word, la barra de ferramentes és pràcticament la mateixa. Per a crear un document, cliquem i ens eixirà:



En arxiu podem compartir el document,canviar-li el nom, fer una altre nou, obrir un arxiu anterior, crear una còpia, ver historial de revisió, seleccionar l'idioma que vols, descarregar el document en diferents formats, publicar en la web, enviar per correu electrònic als col·laboradors, enviar per correu electrònic com arxiu adjunt, configuració de pàgina i imprimir:


En el cas de publicar en la web, no és molt recomanable perquè no queda bé, però si volem podem publicar l'arxiu al nostre blog. Per a fer això trobem:



En l'opció de enviar a col·laboradors, con posa pivat, canviar escollim la segona opció, en invitar fiquem el correu de les persones a les que volem enviar el document, acceptem la casella d'enviar una copia i compartim i guardem.

Un altre aspecte que podem utilitzar és la PRESENTACIÓ, que pot ser utilitzada per a presentar un treball. És com un PowerPoint. Pots elegir un fons, ficar imatges, diferents dissenys de les diapositives,etc. A més, també està l'opció de publicar-la en la web.




També podem crear un FORMULARI. Simplement fiquem un títol, per exemple: preguntes sobre les TIC, escollim un disseny, com ara el predeterminat i acceptem. A continuació surteix la següent imatge:


Fiquem un títol i el tipus de respotsta que volem, hi ha textos, tests, etc. i cliquem en OK. Si afegirm elements, seleccionem de la següent llista la opció que vullguem:


Després cliquem en seleccionar destinació de les respostes i veiem:



Una vegada l'hem creat, cliquem en veure respostes i ens emporta a la nova fulla de càlcul d'Excel.


APORTACIONS PERSONALS:

Google Drive és un servei molt útil per a nosaltres com a estudiants perquè ens permet poder fer treballs en grup amb companys sense haver de reunir-nos o anar juntant cada part del treball que cada component del grup haja fet, la qual cosa sempre du problemes i necessita molt de temps.
L'avantatge que trobem es que al crear el document en aquesta pàgina, cada component pot escriure la seua part i la resta pot veure què és el que escriu, quines són les modificacions que s'han fet o qui i en què moment els ha fet.
També podem crear un xat per a que els components parlen entre sí i es pregunten dubtes que tinguen. Després únicament un del grup descarrega el document en el format que vullga sense que ningú s'haja d'encarregar de juntar-ho tot, encara que a voltes és necessari arreglar-lo per a posar màrgens de colors o qualsevol aspecte que el grup decidisca.

Com a futurs docents, també pot tindre aquesta utilitat per a preparar presentacions, resultats de possibles investigacions, compartir documents, etc. i a més de ser una ferramenta molt útil és molt fàcil de manejar i treballar.

Ací aporte un video tutorial per si vols més informació sobre aquest servei online:


Espere que us servisca per al vostre treball i us animeu a utilitzar-lo.

lunes, 3 de febrero de 2014

PRÀCTICA 1: El Blog


La primera pràctica d'aquesta assignatura consisteix en la creació d'un Blog, on penjarem resums sobre els temes de teoria treballats a classe, més aportacions nostres com ara vídeos, enllaços, etc. sobre els mateixos, i d’altra banda, tindrem les diferents pràctiques realitzades, amb els seus corresponents explicacions.

En primer lloc, per a l'elaboració d'aquest bloc, utilitzarem el navegador Motzilla Firefox per evitar qualsevol error a l'hora d'utilitzar els diferents programes i / o aplicacions. Utilitzem la pàgina Blogger on seguirem els següents passos:
  1. Introduïm el nostre correu de Gmail.
  2. Seleccionem l'opció "Continuar a Blogger".
  3. Fem "clic" sobre l'opció "Blog Nou".

Una vegada que hem fet aquests tres passos, ens trobem amb un quadre on afegirem el títol del nostre blog, posant el nostre nom i la inicial del nostre cognom si es repeteix amb el nom de qualsevol altre company del grup, pel que en aquest cas serà: dcyadesaraca i la direcció del bloc: http://dcyadesaraca.blogspot.com.es/ . Si per algun motiu no es troba disponible afegirem nombres fins que sigui acceptada.

A continuació, seleccionem l'opció "Crear Blog" i ja tenim el nostre blog creat.

El següent pas, és la creació d'un post, el qual serà diferent en cada treball que realitzem i també necessiten una etiqueta. Per exemple, el primer post, és la pràctica 1, on expliquem la creació del bloc, per tant, quan realitzem la pràctica 2, hem de crear un post nou. Per a això seguirem els següents passos:
  1. Seleccionem l'opció "Nova Entrada".
  2. Afegim a l'opció "Entrada" el títol, en aquest cas: Pràctica 1: el Blog.
  3. Cliquem l'opció "Redactar" i escrivim el nostre text.

La barra d'eines que trobem és la que podem veure en aquesta imatge:



  • Per afegir enllaços punxem en la icona "Enllaç" i després publicar.

  • Per afegir imatges punxem en la icona:  


Podem pujar des de l'ordinador, el bloc, Àlbums web de Picasa, el telèfon, la càmera web o un URL. Després de seleccionar la imatge cliquem a Desa i Publica.

En el cas que la imatge no siga la nostra, hem de posar la seua font.
  •  Per afegir vídeos punxem en la icona:

Podem pujar vídeos de diferents llocs: Youtube, telèfon o càmera web.
Si és des de Youtube, primer inserim un títol, seleccionem el vídeo, guardem i publiquem.

Quant a les diverses activitats que ens ofereix Blogger trobem per exemple:






En Entrades, tots els posts que escriurem.
En Comentaris podem saber quanta gent comenta els nostres posts.
A Google+ podem compartir el nostre blog amb Google.
En Estadístiques podem saber quanta gent visita el blog, des d'on ho fan, etc.
En Disseny, ho expliquem més endavant.
En Plantilla, ho expliquem més detalladament a continuació.
En Configuració tenim diverses opcions com ara fer públic o privat el nostre blog.





D'altra banda, també podem personalitzar el nostre blog amb l'opció "Plantilla" que podem veure a la imatge anterior.

Si cliquem seleccionem l'opció "Personalitzar" i ens trobem amb el següent:




En l'opció "Fons" podem pujar una imatge des del nostre ordinador o escollir d'entre les que ens ofereix Blogger:



En l'opció "Ajustar ample" podem canviar l'amplada del propi bloc i del post.



En l'opció "Disseny" escollim el cos i el peu de pàgina del bloc, en aquest cas el tercer model i el segon, respectivament.



Finalment, amb l'opció "Avançat" podem modificar diversos aspectes com el fons, títol del bloc, enllaços, text de la pestanya, etc.



Dins de l'opció de "Disseny" de Blogger, tenim la possibilitat d'afegir Gadgets. Simplement cliquem a "Disseny" i en "Afegir un Gadget", amb el que ens sortirà aquest quadre d'on seleccionem els gadgets que ens interessen:


Entre els necessaris per al nostre bloc tenim:
  1. Botó +1: permeteix als usuaris recomanar de forma pública el nostre blog a la web. El comparteixen amb els seus cercles o de forma pública i et permet a tú com a autor del blog obtindre un nombre de lectors majors. Per a ficar-lo, únicament has de clicar en DISSENY, AFEGIR UN GADGET i escollir Botó+1, configureu la grandària i l'anotació que és de lliure elecció i guardeu.
  2. Entrades populars: serveixen perquè la gent sàpiga quienes són les entrades més importants del blog, les que han sigut més visitades.
  3. Estadístiques del blog: la seua funció és indicar el nombre de visites que reb el blog.
  4. Quadre de cerca: serveix com a buscador. Per a afegir-lo posem com a títol per exemple CERCADOR i seleccionem totes les pestanyes.
  5. HTML / JAVASCRIPT
  6. Enquesta: ens serveix a nosaltres, com a autors del blog, per a saber com és valorat el mateix pels visitants. Hem de ficar una pregunta i una resposta, encara que hi ha moltes opcions per a dur a terme aquesta avaluació.


      7. Llista d'enllaços: Per a ficar aquest gadget hem de posar un títol, nombre de elements que volem mostrar, ordenació, nom i URL, com per exemple:


      8. Etiquetes: tenen la funció de classificar la informació, és a dir, tindre les entrades diferenciades per temes o continguts. 

      9. Llicència Creative Commons (dins de Javascript):
          Per a afegir aquest gadget, busquem a google "Creative Commons Català-Choose a License" o podem anar directament a la pàgina amb aquest enllaç: http://creativecommons.org/choose/?lang=caA continuació, marquem les seguents caselles:



En aquesta segona imatge podem observar què és el que hem de seleccionar i copiar per a pegar posteriorment en HTML/JAVASCRIPT. Per arribar ací, agafem l'opció de Disseny, després "afegir gadget" i el cerquem. Aleshores, peguem on posa contingut, fiquem en el títol LLICÈNCIA i guardem.


D'altra banda també podem utilitzar Slideshare per a fer ús de presentacions. Per a instal·lar-lo podem fer-ho des d'ací http://es.slideshare.net/, primer cliquem en l'opció de "share" (compartir), després escollim "insertar", acceptem l'opció de "Generate embed code for https site" i copiem:


A continuació ho peguem, per exemple, en una nova entrada, en l'opció de HTML que al mateix temps apareixerà a la de REDACTAR.
També per a canviar el tamany podem modificar en l'opció de HTML on posa "hight" i "widgh".



APORTACIONS PERSONALS:

Com a conclusió, seguint aquestes pautes veuràs que és molt fàcil crear el teu propi blog. 

He de dir que aquesta activitat ens servirà com a futurs docents per a saber utilitzar les noves tecnologies i poder ensenyar als nostres alumnes com utilitzar-les adequadament i que les consideren com una bona eina de treball per a cercar informació, aprendre nous coneixements, etc. 

També podem fer servir el blog per a compartir, les nostres experiencies d'aula amb altres companys de professió o per a aprendre sobre qualsevol tema que ens interesse per a aplicar-lo a la nostra aula.

És important que aprenguem a emprar-les perquè la tecnologia cada vegada està més avançada i està prenent molta importancia a l'àmbit de l'educació, per la qual cosa hem de ser uns professionals qualificats amb destreses digitals per a sacar el màxim profit d'un recurs molt beneficiós.

Encara que no tot és positiu ja que si no s'empren amb responsabilitat poden crear molts conflictes, com ara que els xiquets passen massa hores davant de l'ordinador, la tablet, el smartphone,etc. i deixen de banda altres activitats altaments profitoses per a ells, com l'esport, els llibres..., que els permeten adquirir coneixements nous al mateix temps que desconnecten la ment de les seues tasques escolars.