domingo, 2 de marzo de 2014

TEMA 4: Les tecnologies de la informació i la comunicació a la societat digital





                                                              Font de la imatge


En aquest tema parlarem de les característiques de la societat TIC, què són les TIC, les seues característiques, aportacions i limitacions.

Primerament, la societat de hui en dia està completament immersa en la tecnologia de la informació i la comunicació i de fet, un dels problemes que ens trobem és la gran quantitat d’informació a la que estem sotmesos ja que a voltes és massa difícil seleccionar la informació més adequada a les nostres circumstàncies. També ens trobem en un continu avanç científic i tecnològic que pretén principalment cobrir les nostres necessitats i millorar la nostra qualitat de vida. D’aquesta manera s’ha arribat a crear una societat de la informació que treballa majorment al sector de serveis, dóna llibertat de moviment i revoluciona l’organització dels entorns laborals.  

Abans, en els temes anteriors, hem parlat de les TIC però enfocades únicament a l’àmbit escolar i el seu ús a les aules, però  no hem arribat a donar una definició clara del que són. Es podrien definir com un “conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació” a més de ser immaterials, interactives,no lineals i de poder reproduir-se de manera il·limitada amb un multiformat.

En segon lloc, entre les múltiples aportacions que han fet podem trobar el fet de que facilita l’accés a qualsevol informació, els instruments cognitius i per a processar qualsevol dades, canals de comunicació de diferents tipus, l’emmagatzematge de grans quantitats d’informació i l’automatització de les tasques.



D’altra banda, com totes les coses hi ha una part negativa i són les limitacions de les TIC, com poden ser els problemes tècnics, la falta de formació, els problemes de seguretat, i les barreres econòmiques i culturals.


APORTACIONS PERSONALS:




                                                             Font de la imatge

L’impacte de les TIC a la societat digital fa que haguem de plantejar-nos com  deuria ser l’educació en aquest moment i com que ja hem parlat anteriorment, necessitem adequar-nos sempre al moment i al context en el que vivim. Aleshores, les TIC han d’estar integrades a l’educació perquè hem de formar ciutadans que adquireixin les competències i les habilitats bàsiques per a poder integrar-se i ser ciutadans plens de la societat.

Tot allò implica un canvi en el funcionament de l’escola, s’ha de canviar la metodologia, els recursos, els materials, els objectius, la formació del professorat, el procés d’avaluació, els continguts, etc. per a poder aconseguir la finalitat que volem.


D’acord amb això, deixe un enllaç a un document que parla sobre aquests aspectes i dóna les claus de com ha de ser l’educació:


A més, també he trobat un vídeo que parla sobre les TIC a l’aula i mostra les necessitats que trobem i els canvis que s’han produït:


Per a finalitzar, m’agradaria que féreu un visionat d’aquest vídeo que amb vinyetes parodia la situació actual de la societat amb les TIC:



No hay comentarios:

Publicar un comentario