domingo, 30 de marzo de 2014

TEMA 6: Eines de la web 2.0 (Cloud Computing)




                                                                     Font de la imatge


En aquest tema parlarem sobre la computació en el núvol, tipus, avantatges i desavantatges del Cloud Computing i les aplicacions educatives en núvol.

Primerament cal dir que el núvol fa referencia als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines i entre els serveis de computació en xarxa trobem tres nivells:

  • El primer, són aplicacions amb una sola funció a les quals s’accedeix amb un navegador web, com pot ser Gmail.
  • El segon, ofereix la infraestructura sobre la que funcionen les aplicacions, com per exemple App Engine. 
  • El tercer, ofereix recursos informàtics sense plataforma de desenvolupament com GoGrid.

D’altra banda, el Cloud Computing conta amb una serie d’avantatges com el fet de que contribueix a l’ús eficient d’energia, que no existeixen caigudes del servidor ja que està sempre controlat, les actualitzacions són automàtiques, i les infraestructures tenen major capacitat.

Però no tot són avantatges i és que entre els inconvenients trobem que la disponibilitat d’aplicacions depèn de la disponibilitat d’accés a internet i que com les dades personals dels usuaris es troben al núvol, pot haver-hi qualsevol problema i posar-se en perill la seguretat del material. A més, no hi ha còpies de seguretat.

Pel que fa als tipus de núvols que existeixen, no hi ha únicament un prototip. Tenim els públics, els privats i els híbrids.

Els públics tenen els sistemes d’emmagatzematge, servidors, xarxa i discos comuns i els serveis gratuïts són un exemple d’aquest tipus de núvols.

Els privats són mes característics de les empreses que volen tenir un servei propi per a cobrir les seues necessitats.

Els híbrids combinen els dos models anteriors, tenint una infraestructura privada però un maneig d’aplicacions del núvol públic.

Per últim, entre les aplicacions educatives del núvol coneixem Google docs per a elaborar i compartir documents, presentacions, etc; i Dropbox que permet als usuaris penjar arxius en carpetes i quan siguen esborrats poden ser recuperats. Aquestes dues aplicacions permeten als usuaris no necessitar un ordinador, sinó únicament un navegador i accés a Internet per disposar d'emmagatzemantge i recursos il·limitats.


APORTACIÓ PERSONAL:




                                                                                        Font de la imatge



El cloud computing permiteix compartir una gran quantitat d’informació entre molts usuaris i això facilita molt la tasca tant dels estudiants com dels docents ja que ofereix una manera més dinàmica i motivadora de realitzar els treballs.

Es poden utilitzar moltes de les ferramentes de la web 2.0 com blogs, wikis, lino it, glogster, etc. tant per a cercar la informació com per a redactar-la. Algunes de les avantatges que té el cloud computing és que el tipus de servei s’adapta a les teues necessitats per la qual cosa en cada moment usarem un tipus de núvol o un altre.


Les aplicacions educatives com Dropbox ens permet com a estudiants i futurs docents, penjar i guardar al núvol la informació a més de poder compartir-la amb els companys. D’aquesta manera els docents poden penjar el material ací per a que el seu alumnat el descarregue per a treballar.

Ací deixe dos vídeos que parlen sobre el per què traballar en el núvol i els seus beneficis.


D'altra banda pinxant ací podeu tenir més informació sobre els canvis que ha suposat l'ús del núvol en educació.


No hay comentarios:

Publicar un comentario