domingo, 30 de marzo de 2014

TEMA 7: Els Blogs i Les Wikis





                                                                 Font de la imatge

En aquest tema tractarem els diferents tipus de blogs que existeixen, les característiques dels blogs i de les wikis i l’ús didàctic que tenen.

Primerament, un blog és un espai web un l’autor o autors escriuen cronològicament els posts, de manera senzilla afegint imatges, vídeos, so, enllaços i que es poden editar online. A més cada article té una URL pròpia i poden ser organitzats per categories i etiquetes de manera que es puga facilitar als lectors la cerca i la classificació del les entrades segons la informació que els interessa en cada moment. També tenen l’opció de comentar els posts i de recomanar-los si els ha paregut interessant i amb alguns servidors gratuïts com per exemple, wordpress, permet als autors saber quan se’ls ha citat en un altre blog.

Altra de les característiques que ofereix un blog és l’oportunitat de subscriure’s per a rebre més informació sobre les actualitzacions que va fent l’autor del blog. Normalment solen incloure un cercador intern, un llistat d’altres blogs i altres funcionalitats com gadgets i widgets.

Entre els tipus de blogs que coneixem tenim els de centre, els d’aula, de professors, de blogs, de pobres, de recursos i d’alumnes.

D’altra banda estan les wikis, les quals són espais web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral. Són elaborades per diferents autors de manera asíncrona, és a dir, no se publiquen al mateix temps, primer publica un autor, després publica un altre, etc. A més, solen mantenir arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat. A l’igual que els blogs, són molt fàcils de crear i solen incloure un cercador intern.


Pel que fa a l’ús didàctic d’ambdues, poden ser utilitzar per a realitzar treballs que demanen els docents, es poden fer brainstorming sobre qualsevol tema i compartir-lo, coordinar qualsevol activitat, com un recurs per al professor on penjar material i informació d’interès per al seu treball, etc.


APORTACIONS PERSONALS:


                                                              Font de la imatge

Amb els blogs podem trobar informació de molts tipus segons el que ens interessa en cada moment, per exemple sobre gastronomia, moda, monuments per a visitar, etc.

Al ser tan fàcils de crear tenen una aplicació en educació essencial i amb moltes funcionalitats: obtindre informació, redactar-la, aplicar gadgets,  informació sobre altres blogs interessants, etc.


Amb aquest tutorial sabreu com crear un blog amb Wordpress, ja que amb Blogger ho vaig explicar en la primera entrada d’aquest blog.





                                                               Font de la imatge

Per a saber més sobre blogs ací deixe un enllaç sobre els beneficis d'usar-los en educació, la metodologia a seguir, etc.:

Més sobre blogs



                                                                   Font de la imatge

D’altra banda, les wikis poden ser una gran font de coneixement i servir de recurs als alumnes per a realitzar els seus treballs sobre qualsevol tema. L’inconvenient és que no totes tenen la mateixa qualitat i que és important tindre sentit crític i saber seleccionar la informació més correcta i adequada.

Com a proposta d’activitat es pot fer un blog d’aula per a colgar notícies interessants, treballs, materials, etc tant els alumnes com el docent.



No hay comentarios:

Publicar un comentario